Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μεταγραφές και σενάρια καλοκαιριού τέλος (μέρος 1ο) Ο απολογισμός

Στα καλοκαίρια της κρίσης αναμενόταν μια πιο λογική αντιμετώπιση της μεταγραφικής περιόδου από τον ελληνικό τύπο. Η καλοκαιρινή περίοδος που τελείωσε πριν 30 ώρες έκρυβε αρκετό ενδιαφέρον ενώ και να ήθελαν να αποφύγουν τις υπερβολές οι δημοσιογράφοι τους γέμιζαν το στόμα δηλώσεις όπως του Ιβάν Σαββίδη περί πρότασης στο Ροναλντίνιο. Σε γενικές γραμμές φαίνεται να έγιναν κάποιες ψαγμένες επιλογές ενώ το ενθαρρυντικό, για να μη βλέπουμε τόσο συχνά ομάδες να διαλύονται, είναι η αποφυγή των υπερβολικών εξόδων.


Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικά δραστήριος καθώς προχώρησε σε 18 μεταγραφές με 4 εξ αυτών να μένουν δανεικοί στις πρώην ομάδες τους. Στο βασικό του σχήμα ή στις πρώτες επιλογές υπολογίζονται  τουλάχιστον οι 10 με τους Τόρες,Σκέποβιτς,Ολαϊτάν και Σάμαρη(ήδη 2 βασικός) να αναμένεται να βρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής. Εκτός αυτών ο Ολυμπιακός πούλησε αρκετά φέτος με τελευταίο το Φετφατζίδη έναντι 4,5εκατομμυρίων (+25% μεταπώλησης) στη Τζένοα. Προηγήθηκε σε ανάλογη τιμή η πώληση του Φέισα, ενώ από νωρίς στην προετοιμασία αποχώρησε για τη Νότιγχαμ ο Αμπντούν έναντι 2 εκατομμυρίων. Αποχώρησαν οι Γκρέκο, Σουμπίνιο πιθανότατα χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα,δεν ανανέωσε οι Μοδέστο,Ντιακιτέ. Πολλοί δανεικοί οι δανεικοί. Και ακόμα δε γνωρίζουμε το μέλλον του Τζιμπούρ που δεν κατάφερε να φέρει πρόταση. Αλλαγή ομάδας σχεδόν και πολλές επιλογές αλλά και δουλειά για τον Μίτσελ που έχει στα χέρια του βελτιωμένο ρόστερ.

Ο διεκδικητής Παοκ ενισχύθηκε με 10 παίκτες και η ίδια η ΠΑΕ προχώρησε σε μια ανασκόπηση  αυτών.
Ξεχωρίζει ο πολύ καλός Στοχ που ήδη έχει κερδίσει τον κόσμο μαζί με την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και τον Λούκας. Προβλήματα στα σέντερ μπακ και το σκέφτονται για περαιτέρω ενίσχυση στην άμυνα. Δανεικοί οι «μικροί» Αποστολόπουλος, Πόποβιτς,Ιντζίδης,Παναγιωτούδης αλλά κι ο Ιτάνζ. Επέστρεψε για να κλείσει λογικά την καριέρα του ο αγαπημένος των οπαδών Γκαρσία. Ανεβασμένο αισθητά το ρόστερ, ικανό για καλή χρονιά αλλά χρειάζεται υπομονή για να βελτιωθεί στο μέλλον.

Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης συνέχισαν όπως μας έχουν μάθει. Στο Περιστέρι με ρόστερ περιορισμένο καθώς όπως λέει ο πρόεδρος «Απλώνουμε τα πόδια μας ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα». Δεν ήρθε η πρόκριση που θα έφερνε χρήμα και πιθανά κάποια προσθήκη. Πολύ δυνατή ενδεκάδα με 5,6 καλές επιλογές από τον πάγκο με αδύναμα σημεία τα ακραία μπακ(δεν αποκτήθηκε παίκτης πίσω δεξιά μετά τη φυγή Σκόνδρα-μόνος του αριστερά ο Γιαννούλης). Να σημειωθεί ότι δεξιά πίσω ίσως να υπολογίζεται ο τιμωρημένος για ντόπινγκ Αρκούδας. Ο Παπαδόπουλος ήδη αποδεικνύεται πετυχημένη μεταγραφή, ενώ και ο Ουμπίντες βοηθάει πάρα πολύ με την ποιότητά του. Άτυχος ο Γεωργίου που τραυματίστηκε, κακή αρχή για το Μιχάλη Σηφάκη που θα παλέψει να βρει τον εαυτό του και θέση βασικού απέναντι στον επίσης νεοφερμένο Τζενάμο.  
Στην Τρίπολη η περσινή πολύ δυνατή ομάδα δυστυχώς έχασε αρκετή δύναμη με τη λογική πώληση έναντι 1 εκατομμυρίου του Ράγιος, την αποχώρηση των Σανκαρέ, Περόνε ενώ έγιναν μεγάλες αλλαγές στο υπόλοιπο ρόστερ κυρίως σε εναλλακτικές επιλογές. Αποκλεισμός χωρίς νίκη από τη Ραπίντ και κακό ξεκίνημα στην Ελλάδα μετά από τις χαρακτηριστικά καθυστερημένες κινήσεις. Γκρατσίνι στο κέντρο, Γκοϊαν στην άμυνα ξεχωρίζουν μεταξύ των μεταγραφών. 2 γκολ ο Μπαράλες που προσπαθεί να πείσει, βοηθάει ο Ζαραδούκας. Λισγάρας, Ζησόπουλος ενισχύουν το ελληνικό στοιχείο, Χουάνμα, Καράσκο στην επίθεση και Μουνάφο(κέντρο) και Ερνάντεζ(τέρμα) μερικές ακόμα κινήσεις. Αναμένεται η τελική προσθήκη του Εντό. Δεν πωλήθηκε τελικά ο πολλά υποσχόμενος Κουρμπέλης. 

Τα Γιάννενα παρά την αρχική αίσθηση ότι  φυγή του προπονητή και μερικών βασικών παικτών(ντε Βισέντι, Οικονόμου, Γεωργίου, Φεγκρούς) θα οδηγήσει σε διάλυση της ομάδας έκπληξη της περσινής σεζόν, κατάφερε να κρατήσει τελικά τον κορμό του, πρόσθεσε τον εκπληκτικό στο ξεκίνημα Τσάβες και θα έχει ξανά τον περσινό οργανωτή Ντε Βισέντι. Πήρε επίσης τους Βελλίδη στο τέρμα, Βισέντο στο κέντρο που αναμένεται να βοηθήσουν.
Ο Παναθηναϊκός που όπως κι οι Γιαννιώτες κόπηκε από την ουέφα ξεκινάει μια δύσκολη προσπάθεια σε στενά οικονομικά πλαίσια με τον Αναστασίου προπονητή και το Νταμπίζα τεχνικό διευθυντή. Δύσκολη η αρχή με μεταγραφικές αποτυχίες μέσα στο καλοκαίρι αλλά την απόκτηση των Πράνιτς, Μπαϊράμι, Μπέργκ να ξεχωρίζουν. Ενισχύθηκε με παίκτες που μπορούν να προσφέρουν, ενώ διαθέτει αρκετούς έλληνες που σε αντίθεση με την περσινή Αεκ δεν πέφτουν μόνοι κι αβοήθητοι στα βαθιά. Πούλησε Καρνέζη με κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο στην Ουντινέζε(δανεικός στη Λεβάντε)και Μαυρία με 3+1 εκατομμύρια στη Σάντερλαντ, ξεφορτώθηκε τα περισσότερα βαριά συμβόλαια και απαλλάχθηκε από αρκετούς παίκτες που δεν υπολογίζει, λογική η πιθανή επιστροφή του Φιγκερόα που μπορεί να βοηθήσει. Κουτρουμπής, Σιντελφελντ, Νάνο, Μέντεζ, Αμπέιντ, Κλωναρίδης και Καρέλης μαζί με τον άγνωστο σε μας Ατζαγκούν οι υπόλοιποι νεοφερμένοι.
Όσο για τη Ξάνθη πήρε την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη με διπλό στη Βόρειο Ιρλανδία, ενισχύθηκε με τόσους παίκτες, ανάμεσά τους οι Σολάρι και Ντε Γκούζμαν αλλά και ο Γκοχούρι στην άμυνα. Πούλησε στην Αεκ αλλά κράτησε τον Μάνταλο για άλλο ένα χρόνο. Είχε από νωρίς πουλήσει με 800χιλιάρικα τον Λοντίγκιν στη Ζενίτ.

Ο Πανιώνιος συνεχίζει στα δύσκολα με τα οικονομικά του προβλήματα να τον αναγκάζουν να έχει περιορισμό στις μεταγραφές και να στηρίζεται ξανά στο ελληνικό στοιχείο. Κράτησε το σημαντικό Μενδρινό αλλά τα λάθη της διοίκησης οδήγησαν να αποτελεί μεταγραφή κι όχι ανανέωση, πούλησε τον Κολοβό στον Ολυμπιακό αλλά τον διατήρησε στο ρόστερ του και τον χρειάζεται. Ενισχύθηκε συνολικά με 12 υπολογίζοντας τους κυρίως ως εναλλακτικές λύσεις εκτός κάποιων όπως οι Λάσνικ, Μητρόπουλος, Καλτσάς. Έχασε τον Σάμαρη και τον αρχηγό επί χρόνια Γουνδουλάκη.
Όσο για τον Πλατανιά, η ομάδα των Χανίων άλλαξε αρκετά το ρόστερ της ευχαριστώντας μέσω ανακοίνωσης για την προσφορά τους παίκτες που τον βοήθησαν πέρσι. Ενισχύθηκε με 15 παίκτες με το δανεικό από τον Ολυμπιακό Σιώπη να αποτελεί μαζί με τον τερματοφύλακα Γεωργαλίδη την ευχάριστη έκπληξη στην αρχή της σεζόν.  Περιμένει να ανέβουν με τη διακοπή οι Μοράλ και Αγκιλέρα ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια και η εμπειρία του Φανούρη Γουνδουλάκη. Συμμετέχουν οι δανεικοί Ιντζίδης, Πόποβιτς και η Θέρα, Φερνάντεζ στην άμυνα.

Εδώ μαζεμένες οι κινήσεις των ομάδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου