Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Με το δεξί για τα ψηλά!!!

Στην αρχή με την ελπίδα ότι η εθνική Ελλάδος θα είναι η μόνη πλήρης στο Ευρωμπάσκετ από τις πολύ δυνατές ομάδες, θεωρήθηκε μεγάλη ευκαιρία για τίτλο. Οι απουσίες που προέκυψαν μπορεί να άλλαξαν τα πλάνα του σόουμαν Τρινκιέρι αλλά η τελική 12αδα απαρτίζεται από πολύ καλούς κι έμπειρους παίκτες συν τον Καββαδά. Κι επειδή στο μπάσκετ η ψυχολογία είναι σημαντικότατος παράγοντας, η αποφασιστικότητα που βγάζει η ομάδα δίνει περιθώρια για υψηλές βλέψεις.




Το μπάσκετ και οι συχνοί αγώνες του μαζί με την εξάπλωση των ευρωπαίων στο NBA έχουν κάνει τις απουσίες κάποιων παικτών κάθε φορά από την εθνική τους ομάδα συνηθισμένο και κατανοητό φαινόμενο. Στη φετινή διοργάνωση πολλές ομάδες θα στερηθούν κάποια αστέρια τους με μια χαρακτηριστική λίστα Nbaers. Δε ξέφυγε από αυτό το φαινόμενο και η δική μας ομάδα, με τους Αμερικανοθρεμμένους  να της γυρνούν την πλάτη, παρέα με ένα δικό της παιδί που απουσιάζει ξανά με μια απόφαση που απογοήτευσε, τον Big-Sofo. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η γνωστή απουσία του πολύ σημαντικού Μάντζαρη που θα αποτελούσε το 4ο γκάρντ για το οποίο έγινε τόση κουβέντα.

Σημασία όμως στο τουρνουά έχουν οι συμμετέχοντες κι όχι οι απουσιάζοντες. Σπανούλης, Ζήσης και Σλούκας θα αναλάβουν την οργάνωση του παιχνιδιού με τους δύο πρώτους να διαθέτουν τρομακτική εμπειρία και να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις όταν μιλάμε για έναν σουπερ σταρ και έναν από τους καλύτερους ρολίστες στην Ευρώπη. Ο Σλούκας είναι νέος, αλλά έχει 2 συνεχόμενα ευρωπαϊκά, πολύ μυαλό και κανένα ίχνος φόβου. Αισθητά βελτιωμένος τον τελευταίο χρόνο και στην άμυνα θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα.

Μπράμος, Περπέρογλου, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου κατά κύριο λόγο θα αναλάβουν το ρόλο του 2αριού και του 3αριού έτσι όπως φτιάχτηκε η 12αδα καθώς αναμένεται να πάρουν χρόνο και τα φόργουρντ στη θέση του γκάρντ. Ο Μπράμος μετά από μια πειστική σεζόν στον Παναθηναϊκό παίρνει θέση στην ομάδα κι αναμένεται να έχει και σημαντικό ρόλο η απόδοσή του. Περπέρογλου και Καϊμακόγλου είναι γνωστοί και ικανοί, με τον πρώτο να παίρνει λογικά χρόνο και σαν γκαρντ ενώ ο μαχητής πρώην συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό με 3 χτύπηματα στη μύτη στα φιλικά θα προσφέρει τη σταθερή του παρουσία. Μαζί τους ο νέος άσσος της Μπαρτσελόνα με μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές του καλοκαιριού, Παπανικολάου. Απαραίτητη η φοβερή του ενέργεια, συνεχίζει τη βελτίωση σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού του(έχει μεγάλα περιθώρια ακόμα) και θα αποτελέσει όπλο σε επίθεση και άμυνα για την εθνική.   

Φώτσης, Πρίντεζης είναι κατά κύριο λόγο τα 4αρια της ομάδας με βοήθειες από Καϊμακόγλου και Μαυροκεφαλίδη. Πολύ δυνατή και σε αυτή τη θέση η Ελλάδα με τον εξαιρετικά βελτιωμένο τα τελευταία 2 χρόνια Πρίντεζη να προσφέρει ταχύτητα και τον έμπειρο και πάντα παρών Φώτση να γεμίζει τη θέση με το πληθωρικό του παιχνίδι.

Τέλος, η θέση του σέντερ έχει τους Μαυροκεφαλίδη, Μπουρούση και το νέο Καβαδά που άφησε έξω τον  Βουγιούκα. Επιστροφή για τον άσωτο γιό Λουκά που βρίσκεται σε  πολύ καλή κατάσταση και θα έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής ενώ ο Μπουρούσης ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα είναι εκεί για να κλείνει με το τεράστιο ύψος του τους διαδρόμους για το καλάθι. Όσο για τον «μικρό» και νέο της παρέας θα κληθεί να δώσει μάχες σώμα με σώμα κάτω από το καλάθι παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο το ρόλο του Σχορτσιανίτη και κάνοντας λίγο πιο σκληρή την ομάδα μας!

Μεγάλη συζήτηση για το κόψιμο του Κατσίβελη και τη χρησιμοποίηση μόνο 3 χειριστών και  3+1(Μπράμος που έχει τη θέση) κλασικών γκαρντ. Μια επιλογή που περιέχει μεν ρίσκο, δε σημαίνει όμως ότι δε θα βγει. Για να βγει πρέπει οι κληθέντες να καλύψουν τη θέση 2 να ανταποκριθούν και στα κρίσιμα ματς ο Σπανούλης να είναι ξεκούραστος(για να γίνει αυτό πρέπει να τα πάνε καλά οι υπόλοιποι στους προηγούμενους γύρους). Λιγότερος θόρυβος για την επιλογή Καβαδά λόγω της μειωμένης απόδοσης του Βουγιούκα αλλά και της προφανέστατης λογικής επιλογής ενός πιο αναλώσιμου και σκληρού παίκτη. Κατέληξε στη 12αδα αυτή στηριζόμενος στη χημεία όπως είπε ο ιταλός προπονητής και το στοίχημα είναι αν θα του βγει η επιλογή στα γκαρντ. Σε μία από τις πολλές εξαιρετικές δηλώσεις του ξεχωρίζει το παρακάτω «Νιώθω πως μας λείπει ένα σεντ ή ένα ευρώ για να γίνουμε εκατομμυριούχοι σαν ομάδα. Κι αυτό είναι παντού, στις λεπτομέρειες. Τίποτα δεν αλλάζει, αλλά το ψάχνουμε ακόμη αυτό το ευρώ και το θέλω τόσο πολύ.» Με την ελπίδα το σεντ να βρεθεί την ώρα που πρέπει στηρίζουμε Ελλάδα στο δρόμο για την κορυφή.

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα με αντίπαλο τη Σουηδία στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου.
Ιδού οι όμιλοι όμιλοι και το πλάνο πλάνο της διοργάνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου