Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τυχαίο....;;;;

Αγγλικό, ισπανικό και γερμανικό ποδόσφαιρο βρίσκονται στην κορυφή τη δεδομένη στιγμή με το γαλλικό να προσπαθεί να μπει κι αυτό στο γκρουπ αλλά με άλλο, πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Οι 3 πρώτες χώρες όμως έφτασαν εκεί με πιο μελετημένα και δύσκολα και πέτυχαν την άνοδό τους με τρόπο….τυχαίο;;



Αγγλία

Η απόλυτη εκμετάλλευση του μάρκετινγκ σε μια χώρα που το ενδιαφέρον σε κατηγορίες 2 και 3 επίπεδα κάτω από την κορυφαία Πρέμιερ Λίγκ συγκρίνεται με τη δική μας Σούπερ Λίγκ. Σε συνδυασμό με την οργάνωση που διαθέτουν οι άγγλοι έχουν δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν 20 ομάδες με την τελευταία να έχει γεμάτο γήπεδο, να φιλοδοξεί να χτυπήσει κάθε παιχνίδι και παρότι η Μαντσεστερ Γιουν. αποτελεί την κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια, 5,6 ομάδες ξεκινάνε με στόχο τον τίτλο ενώ κι άλλες από κάτω απειλούν με έκπληξη.

Πληρότητα γηπέδων πάνω από 70% ανεξάρτητα της πορείας των ομάδων, πρόγραμμα γνωστό μέχρι το τέλος της σεζόν (υπάρχουν αλλαγές ειδικά σε πιο κάτω κατηγορίες ανάλογα με τις προκρίσεις στα κύπελλα) και προγραμματισμός σε όλα τα επίπεδα που δίνει παραπάνω αίγλη στο πρωτάθλημα. Βοήθεια για το αγγλικό ποδόσφαιρο και η επίθεση που δέχτηκαν οι χούλιγκανς τη δεκαετία του 80’ και μετά με αποτέλεσμα παρότι οι άγγλοι οπαδοί παραμένουν φανατικοί και επικίνδυνοι εντός γηπέδου το προϊόν προστατεύεται και το γήπεδο είναι προσιτό σε όλους.

Κι αφού όλα αυτά έβαλαν το ποδόσφαιρο σε μία σειρά και το ανέβασαν επίπεδο αγωνιστικά και επιχειρηματικά, η τηλεόραση αγοράζει το προϊόν σε ποσά που προκαλούν ζάλη για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι γνωστές οι χαώδεις διαφορές, οπότε αρκεί να αναφέρουμε το ποσό των 44 εκατομμυρίων που παίρνει η ομάδα που επικρατεί στον τελικό των play-off για άνοδο από τη Τσάμπιονσιπ.
  
Γερμανία

Μερικά χρόνια πριν η τηλεόραση έφερνε στα σπίτια μας την εικόνα ενός πρωταθλήματος με γεμάτα γήπεδα και ανοιχτό ποδόσφαιρο χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζεται στην Ευρώπη (εξαίρεση η σταθερή Μπαγερν) με τις ελληνικές ομάδες να έχουν να επιδείξουν πολλές επιτυχίες απέναντι σε γερμανικές. Η ικανότητα αυτή των γερμανών να κρατήσουν το κοινό τους(παράδειγμα η Ντορτμουντ με τους 80χιλιάδες πιστούς οπαδούς της και η μετατροπή της από προβληματική ομάδα σε πρωταγωνίστρια) και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που φημίζεται για τα πολλά γκολ αλλά και η βάση που δόθηκε στις ακαδημίες (διαβάστε σχετικά ) μαζί με την υπομονή έφεραν το ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης πέρσι με τον τελικό «εμφύλιο» Μπαγερν-Ντορτμουντ.

Οι  γερμανοί φημίζονται σαν λαός για την οργάνωσή τους και αυτό συμβαίνει και στο ποδόσφαιρό τους. Έτσι, και με την απαραίτητη προώθηση η Μπουντεσλίγκα ανέβηκε στην τριάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τρόπο καθόλου τυχαίο, όσο κι αν έχει δρόμο στο να πείσει πως ανήκει στο τοπ3.

Ισπανία

Για το ισπανικό ποδόσφαιρο θα μοιραστώ μια ιστορία που άκουσα πολλά χρόνια πριν και είδα τα αποτελέσματα μπροστά μου με τον ισπανικό αθλητισμό να είναι στο τοπ στην Ευρώπη. Σε ταξίδι λοιπόν Πειραιά-Ηράκλειο στο πλοίο ένας συγγενής γνωστού με τον οποίο συνταξιδέψαμε εξιστορούσε τις εντυπώσεις του από διάφορες χώρες που επισκέφθηκε και εγώ συγκράτησα το πιο αθλητικό από αυτά που άκουσα. Στην Ισπανία έλεγε λοιπόν κάθε συγκρότημα κατοικιών διέθετε το δικό του αθλητικό κέντρο όπου τα παιδιά μπορούσαν να διασκεδάζουν αλλά και να εξασκούνται στο άθλημα που επιθυμούσαν. Ζήλεψα λίγο τότε, όταν στην περιοχή μου 10 σωματεία μοιράζονται 2 (3 τότε) γήπεδα αλλά χρόνια μετά παρακολουθώ τους ισπανούς να πρωταγωνιστούν παντού με ατού τους την αθλητική παιδεία.


Στο ποδόσφαιρο αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στις κορυφαίες δύο ομάδες που έχουν ξεφύγει αλλά στις υπόλοιπες που βρίσκονται μόνιμα σε υψηλότατο επίπεδο πάρα τις επιπτώσεις της κρίσης και τις χρεωμένες ομάδες. Παραδείγματα οι πορείες των ομάδων τους στα Ευρωπαϊκά κύπελλα παρά των δυσκολιών τους στο εγχώριο πολύ δυνατό πρωτάθλημα της Πριμέρα. Ενώ η βάση που δίνεται στις ακαδημίες αποδεικνύεται κι από την ομάδα φαινόμενο της Μπιλμπάο Μεγάλα τηλεοπτικά και εκεί με άλλο σκεπτικό από τους άγγλους με εύνοια των δυνατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου