Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Το θέμα της εβδομάδος. Ποιό financial fair play;

Το θέμα αυτής της εβδομάδος έρχεται από το μεταγραφικό παζάρι του εξωτερικού και το ασύλληπτο ποσό της μεταγραφής του Bale στη Ρεάλ από την Τότεναμ.  Οι άγγλοι αρχικά είπαν όχι στα 96 εκατομμύρια της Ρεάλ για να ακολουθήσουν νέα πρόταση (120 εκατομμύρια) και πίεση του παίκτη να γίνει δεκτή ώστε να αποχωρήσει.


Κι αν με την καθιέρωση του περίφημου financial fair play πιστέψαμε ότι οι μεγάλες ομάδες θα σταματήσουν να σπαταλούν υπέρογκα ποσά, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και το πρόβλημα το έχουν οι μικρότερες ομάδες από τη μία ενώ από την άλλη γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα ρεκόρ. 120 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση ενός ανθρώπου που παίζει ποδόσφαιρο.

Ο παίκτης αυτός πέρσι πραγματοποίησε μια εκπληκτική χρονιά με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον ξεπέρασε και συνέχισε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Ο Bale μεταφέρθηκε στο χώρο του κέντρου και το αποτέλεσμα ήταν από ένας πάντα υπολογίσιμος ως καλός παίκτης που κάλυπτε την αριστερή πλευρά να μετατραπεί σε παίκτη παγκοσμίου κλάσης και περιζήτητος  ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες. Με πολύ καλή σωματοδομή αλλά όχι μόνο δεσπόζει στον μεσοεπιθετικό τομέα και θα βοηθήσει σίγουρα την ομάδα του.

Η Μάντσεστερ που τον ήθελε αλλά δεν έφτασε σε αυτά τα νούμερα φημολογείται πως θέλει να κάνει μεγαλύτερο μπαμ με την επιστροφή του (με αρκετές ομοιότητες) Κριστιάνο Ρονάλντο. Το πώς μια ομάδα από τη χώρα της Ισπανίας με τα οικονομικά προβλήματα και το ισπανικό πρωτάθλημα με τις ομάδες που χρωστούν εκατομμύρια νικάει μια υγιή ομάδα της αγγλίας ίσως είναι και θέμα νοοτροπίας γύρω από την οικονομική διαχείριση.

Τώρα σε μια Ευρώπη που ο νότος της αντιμετωπίζει έναν οικονομικό πόλεμο με τον κόσμο να βλέπει προσπάθεια το βιοτικό του επίπεδο να μειωθεί, τους συνανθρώπους τους να ψάχνουν εναγωνίως για εργασία και κάποιους να πεινούν πόσο εύκολο είναι να χωνευτεί το ποσό των 120 εκατομμυρίων για μια μεταγραφή; Αυτή είναι η απίστευτη δύναμη του ποδοσφαίρου που κινεί τα νήματα στον κόσμο. Η δυναμική του το κάνει να χρησιμοποιείται τόσες φορές από ανθρώπους είτε για προβολή είτε για να περάσουν πράγματα που εκείνοι θέλουν εκμεταλλευόμενοι την αγάπη του κόσμου γι αυτό.


Αναμένουμε τα τελικά επεισόδια της μεταγραφής ρεκόρ , το τελικό ποσό κι αν θα υπάρξουν κι έμψυχα ανταλλάγματα σε μια μεταγραφική περίοδο που ακόμα περισσότερο έχουν εκθέσει το financial fair play οι ομάδες της χώρας του εμπνευστή του Paris Saint Germain και Monaco(που μόλις ανέβηκε κατηγορία) ξοδεύοντας μεγάλα ποσά και φέρνοντας Καβάνι και Φαλκάο(μεταξύ πάρα πολλών άλλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου