Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

...Δε νομίζω!!

Οι λόγοι που τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατέχουν αυτή τη θέση δείχνουν ότι για να φτάσεις κάπου χρειάζεται οργάνωση, προγραμματισμός και πάνω από όλα θέληση. Στοιχεία που υπάρχουν λογικά και στο δικό μας, το ελληνικό ποδόσφαιρο, από ανθρώπους όμως που δε φαίνεται να θέλουν τη συνολική πρόοδο του αλλά έχουν άλλους στόχους που απέχουν αρκετά από αυτό.



Κι όσο τυχαίο ΔΕΝ είναι που το γερμανικό, ισπανικό και αγγλικό ποδόσφαιρο βρίσκονται στην κορυφή, έτσι και το κάτω των πραγματικών δυνατοτήτων του ελληνικό πρωτάθλημα έχει περιορισμένο αντίκτυπο και ενδιαφέρον για τον Έλληνα φίλαθλο. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι ο Έλληνας διατηρεί μαζοχιστικές τάσεις και γουστάρει το εγχώριο προϊόν, πιστεύω ότι θα ήθελε να παρακολουθεί κάτι καλύτερο. Και θα ανταποκρινόταν περισσότερο σε αυτό. Όμως με τα αν και τις υποθέσεις δεν κάνουμε κάτι κι όσο οι υπεύθυνοι δεν αποφασίζουν να αλλάξουν την ιστορία θα βλέπουμε ένα πρωτάθλημα με πρωταγωνιστές την καχυποψία, τις αντιπαραθέσεις παραγόντων, την εύρεση διαιτητικών λαθών και την εκμηδένιση προσπαθειών παικτών και ομάδων.

Έχοντας μιλήσει ήδη για τον ένα από τους τρεις πυλώνες που "φωτίζουν" το ελληνικό ποδόσφαιρο ( την αθλητική δημοσιογραφία και τον τύπο http://sportosfera.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι άλλοι δύο. 

Τόσο οι παράγοντες του ποδοσφαίρου που ουσιαστικά ορίζουν το μέλλον, φροντίζουν να το υπονομεύουν, να το απαξιώνουν και αυτά χωρίς να αντιλαμβάνονται την πίκρα του κόσμου αλλά να διεκδικούν εφήμερες επιτυχίες και να αναλώνονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις που σε τίποτα δεν αφορούν ή βοηθούν το προϊόν. Ανάμεσα στους παράγοντας υπάρχουν βεβαίως και οι φωτεινές εξαιρέσεις που άλλοτε αναγκάζονται να πάνε με τα νερά της εκάστοτε αυτοκρατορίας, άλλοτε αντιδρούν και το πληρώνουν και άλλοτε κρατούν χαμηλό προφίλ για να βοηθήσουν την ομάδα τους.

Όσο και οι διαιτητές που είναι συνέχεια των παραγόντων αφού δύσκολα πείθουν για την ανεξαρτησία τους με αποτέλεσμα η δουλεία τους να κρίνεται μονίμως καχύποπτα και με τον κόσμο και κυρίως τους δημοσιογράφους να τους περιμένουν στη γωνία για να τους χρεώσουν λάθη και συμμαχίες. Φαινόμενα  με καμένους φούρνους, αυτοκίνητα και διαιτητές που εγκαταλείπουν κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας περιγράφουν κατάλληλα το τι επικρατεί στο χώρο. 

Η καλή εμφάνιση του Παοκ στη Γερμανία και διαφαινόμενη πρόκριση ίσως σώσει τις εντυπώσεις σε άλλη μια παταγώδης πορεία των ομάδων στους προκριματικούς γύρους. Η βαθμολογία της ουέφα δείχνει την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου που χαμηλώνει συνεχώς τα φτερά του, χαμηλότερα από εκεί που είναι οι δυνατότητές του. Να αισιοδοξήσεις είναι δύσκολο, αλλά οι ελπίδα θα παραμένει το ενδιαφέρον μας για αυτό να μην περιορίζετε σε μαζοχισμό αλλά να βρεθούν άνθρωποι που θα το αναβαθμίσουν και θα του δώσουν την ταυτότητα και την ώθηση που χρειάζεται. Τρόποι υπάρχουν, ας βρεθεί και η θέληση. 

ΥΓ. Ακόμα και σε αυτό το "κάτω των δυνατοτήτων του" και αναξιόπιστο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες, ομάδες και γεγονότα που μπορεί κανείς να ασχοληθεί. Μαζόχες ή όχι γουστάρουμε τον αθλητισμό και συνεχίζουμε, μακριά από φανατισμούς, να ασχολούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου