Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Περνάτε γιατί..... χανόμαστε

Κλικ για να δείτε την κατάταξη σήμερα
Ο ΠΑΟΚ έκανε την αρχή χθες στο δύσκολο και κρίσιμο 3ο γύρο, έχασε αλλά δε χάνεται αφού αν αποκλειστεί συνεχίζει στα play off του Europa League όπου έχει την ποιότητα να προκριθεί.  Με τις 2 επαρχιακές ομάδες  να συνεχίζουν σήμερα, μια πρώτη ματιά στη θέση της Ελλάδας(12η) στην κατάταξη και τι στόχο έχουν οι φετινές ελληνικές συμμετοχές.





Ξεκινάμε με τις χώρες που μας κυνηγούν.  Από τη θέση 13 ως τη 18 είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστρία, Ρουμανία, Ισραήλ, Τσεχία και η Κύπρος. Οι Κύπριοι όπως ξέρουμε αποδυναμώθηκαν έχασαν ήδη 2 ομάδες και δε μπορούν να πλησιάσουν, οι Τσέχοι έχουν χάσει 2 ομάδες κι είναι αρκετά πίσω,  ενώ το Ισραήλ είναι μεν πίσω 6 χιλιάδες πόντους αλλά έχει 4 ομάδες εντός και θα κριθεί η πορεία του στους 2 επόμενους γύρους σε μεγάλο βαθμό. Δύσκολα θα απειλήσει φέτος πάντως. Οι Ρουμάνοι που είναι οι τελευταίοι με 4 ομάδες(άρα οι βαθμοί διαιρούνται δια του 4) έχουν αρχίσει εκπληκτικά, είναι πρώτοι σε συγκομιδή βαθμών και αν συνεχίσουν έτσι θα ανέβουν αρκετά. Απέχουν ακόμα 6 χιλιάδες πόντους ενώ θα δώσουν μάχες για να βάλουν τις ομάδες τους στους ομίλους. Αρκετά μακριά και η Αυστρία που έχασε ήδη μια από τις 5 ομάδες της και δε θα απειλήσει. Ουσιαστικός μεγάλος αντίπαλος η Ελβετία που απέχει μόλις 1875 βαθμούς, έχει και τις 5 ομάδες μέσα, 4 παίζουν σε αυτόν το γύρο (Βασιλεία προβάδισμα με εντός 1-0, Γκρασχόπερς ήττα με 1-0 από Λυών στο Champions League) και 2 στο Europa ενώ μια μπαίνει στα play off. Πέρσι η Ελβετία μάζεψε 8375 βαθμούς και η Ελλάδα 4400, κάτι που αν επαναληφθεί τη φέρνει πάνω από εμάς.

Βέβαια η 12η με τη 13η θέση πολλές φορές δεν έχει μεγάλη διαφορά, όπως φέτος που η Δανία έχει τον πρώτο στους ομίλους του Champion League κι όχι στα προκριματικά. 14η,15η βγάζει 5 ομάδες αλλά και ο πρωταθλητής στα προκριματικά(μόνη αλλαγή) και από κει και κάτω 4 ομάδες. Και αφού θα δούμε τους από πάνω τώρα, 10η και 11η δεν έχουν καμία διαφορά από τη 12η. Από την 9η και πάνω γίνονται 6 οι ομάδες με την προσθήκη μιας ακόμα στο Europa. Ως εκεί γιατί πιο πάνω υπάρχουν και καλύτερα πράγματα(6η θέση και 3 ομάδες στο Champion League) από τα οποία η διαφορά είναι 20χιλιάδες βαθμούς. Η 7η θέση (11 χιλιάδες βαθμούς πάνω) δίνει υπό προϋποθέσεις απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Europa σε μία ομάδα.

Με την 11η Τουρκία ξεκινήσαμε ισόβαθμοι, έχουν πάρει ένα προβάδισμα 300 πόντων κι αν τελικά δεν τιμωρηθούν Φενέρ και Μπεσίκτας δύσκολα θα τους ξεπεράσουμε. 10ο το Βέλγιο (Ξάνθη-Σταντάρ) 2600 βαθμούς πιο πάνω, όχι απαγορευτική διαφορά αν δούμε παλιότερες ελληνικές χρονιές. Λόγω του τι δίνει η 9η θέση μια ματιά κι εκεί όπου βρίσκουμε την Ουκρανία 5,600 βαθμούς μπροστά με 6 ομάδες μέσα και σταθερά καλές χρονιές.


Όπως είναι φανερό αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι προστασία των κεκτημένων και διατήρηση πάνω από τη 13η θέση, κάτι που δεν είναι εύκολο αν μείνει και φέτος με 2(το πολύ) συλλόγους στο κυρίως πρόγραμμα των ευρωπαϊκών παιχνιδιών. Ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι θα αποκλειστεί από το Champion League, αλλά ο στόχος είναι να μπει στους ομίλους του Europa και να διεκδικήσει εκεί βαθμούς. Ισχυρός θα είναι στην κλήρωση των play off. Δύσκολο έργο κυρίως για Ξάνθη αλλά και για τον όχι απόλυτα έτοιμο Αστέρα που αν προκριθούν θα χρειαστούν μαζί με τον Ατρόμητο την υπέρβαση στα play off ως ανίσχυροι για να βρεθούν στους ομίλους. Λιγοστές ελπίδες για τον Ατρόμητο να μην είναι στους ανίσχυρους αν αποκλειστούν 10 από τις 20 ομάδες από πάνω του και παίζουν στον 3ο γύρο.

Θεωρώ ικανό για υπέρβαση τον Ατρόμητο αν έχει μια καλή κλήρωση ενώ ο Αστέρας δε ξέρω σε τι κατάσταση θα βρεθεί, πιστεύω πως έχει τη Ραπιντ αν είναι σοβαρός και του βγει το παιχνίδι. Υπέρβαση ότι κάνει από εδώ και πέρα η Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου