Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ευρώπη2013-14-Αφιέρωμα ελληνικών συμμετοχών

Μέσα Ιουλίου και η νέα ποδοσφαιρική χρονιά ξεκινάει για τους ελληνικούς συλλόγους με τον αγώνα της Ξάνθης την Πέμπτη απέναντι στην Ιρλανδική Λίνφιλντ.
Με αφορμή τον αγώνα της ακριτικής ομάδας θα επιχειρήσουμε μια πρώτη ματιά σε όλες τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Ευρώπη φέτος και την αφετηρία από την οποία ξεκινούν.


Πρώτη μπαίνει στο χορό η 7η του πίνακα της Σουπερλιγκ την προηγούμενη χρονιά. Αυτό όχι διότι κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος, ούτε επειδή οι πορείες των ελληνικών ομάδων αύξησαν τους εκπροσώπους, ούτε καν επειδή κέρδισε το μπαράζ της 6ης θέσης απέναντι στον Παναθηναϊκό με τον οποίο ισοβάθμησε.  Η αδυναμία του ΠΑΣ Γιάννενα και του ΠΑΟ να πάρουν το οκ από την UEFA για να συμμετάσχουν στο Europa League έδωσε την ευκαιρία στη Ξάνθη να δοκιμάσει την τύχη της στο θεσμό μετά από 7 σεζόν.
Η Ξάνθη πριν καν μάθει οριστικά τη συμμετοχή της είχε ξεκινήσει πρώτη από όλες τις άλλες ομάδες προετοιμασία ενώ κι όταν οριστικοποιήθηκαν τα καλά νέα δεν έσπευσε να αλλάξει προγραμματισμό. Άλλωστε αυτή η σταθερότητά της σε οικονομική πολιτική είναι που της έδωσε το εισιτήριο.  Ξεκινάει 18 Ιουλίου το ταξίδι της από την Ιρλανδία και το δεύτερο γύρο του Europa League. Στόχος της η πρόκριση, ενώ αν τα καταφέρει μπαίνει στους επόμενους γύρους από τους αδύναμους με ελπίδες για ευνοϊκή κλήρωση κυρίως στον 3ο γύρο.

Στον 3ο γύρο δε θα είναι η μόνη εκπρόσωπος καθώς μαζί της στους αδύναμους θα βρίσκεται και ο Αστέρας Τρίπολης που θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την περσινή εμπειρία για να προχωρήσει ένα ή δύο βήματα παραπάνω. Στην παρθενική του εμφάνιση αποκλείστηκε στον ίδιο γύρο(ενώ είχε προκριθεί από τον 2ο) από τη Μαρίτιμο στα εκτός έδρας γκολ μετά από αβίαστο λάθος του Ουσέρο στο παιχνίδι στην Τρίπολη φέρνοντας μόνο ισοπαλίες. Είχε αποκλείσει στο 2ο γύρο την Ιντερ Μπάκου στη διαδικασία των πέναλτυ. Φέτος μπαίνει στα γήπεδα 1 Αυγούστου με εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο που θα μάθει στις 19 Ιουλίου. Με τις αποχωρήσεις των βασικών Φούλοπ, Σανκαρέ, Περόνε αλλά και του ηγέτη Ράγιος να είναι το κεντρικό θέμα στην ομάδα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να καλύψει όλα τα κενά. Απέκτησε ήδη δύο επιθετικούς που δεν προκάλεσαν διθυραμβικά σχόλια αλλά θα κριθούν στο γήπεδο, πήρε τον πολύ καλό πέρσι Μουνάφο, πρόσθεσε ελληνικό στοιχείο στον αμυντικό τομέα, ενώ ψάχνεται στις υπόλοιπες υποθέσεις. Καλό ποδόσφαιρο, για πολύ καιρό στη 2η  θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και τελικός κυπέλλου Ελλάδος τα περσινά επιτεύγματα και ο πήχης μοιάζει να είναι ήδη ψηλά για τους Αρκάδες που δεν κρύβουν πως θα ήθελαν να βρεθούν στους ομίλους. Το αν θα είναι έτοιμοι να το προσπαθήσουν είναι το ερώτημα.

Στο ίδιο χρονικά σημείο(1,2 μέρες νωρίτερα) θα μπει ο ΠΑΟΚ στη μάχη της Ευρώπης. Μετά τον αποκλεισμό της Φενέρ από την Ευρώπη λόγω της συμμετοχής της στην τούρκικη έκδοση των στημένων, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στους ισχυρούς της κλήρωση του 3ου(τυπικά) γύρου των μη-πρωταθλητών του Champions League και ελπίζει σε μια καλή κλήρωση ώστε να εξασφαλίσει από τη μία τη συμμετοχή του στην Ευρώπη και από την άλλη να τα παίξει όλα για όλα στα play-off για πιθανή πρόκριση-χρυσάφι στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αποκλεισμός από τον 3ο γύρο τον στέλνει στα play-off του Europa League. Η περσινή αποτυχία με τον κακό αποκλεισμό από τη Ραπίντ έχει μείνει στο παρελθόν όπως και το κλίμα εκείνης της εποχής με την αβεβαιότητα στον οικονομικό τομέα. Ο Σαββίδης και τα λεφτά του άλλαξαν το κλίμα και φέτος η παρουσία στην Ευρώπη είναι απλά η αρχή των στόχων. Πρωτάθλημα φωνάζει ο μεγαλομέτοχος και γι αυτό έφερε έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Στέφενς για του οποίου τη δουλειά θα πάρουμε πρώτη γεύση τις τελευταίες ημέρες του Ιούλη. Κινητικότητα στον ΠΑΟΚ που μπορεί στα ρεπορτάζ του να παρελαύνουν τρελά και πάμπολλα ονόματα, αλλά ενισχύεται για την ώρα με ουσιαστικές κινήσεις και περιμένουμε να δούμε αν θα προκύψουν και περιπτώσεις που θα τον ανεβάσουν αυτόματα επίπεδο.

Στα play-off του Europa League θα ξεκινήσει την περιπέτεια του ο Ατρόμητος, όπως ακριβώς κι έναν χρόνο πριν. Τότε έκατσε πίσω στο 1-0 του Περιστερίου και ισοφαρίστηκε από τη Νιούκαστλ στη λήξη του ημιχρόνου από εκτέλεση φαουλ, ενώ έκανε εκπληκτική εμφάνιση στην Αγγλία, κάτι που δεν εκτίμησε ο διαιτητής που βοήθησε τους γηπεδούχους να πάρουν την πρόκριση. Τη θέση του στα play-off την πήρε λόγω της πολύ καλής του πορείας στα ελληνικά  play-off αλλά και της αστοχίας του στο τελευταίο παιχνίδι που πιθανή νίκη θα τον έστελνε στη θέση του ΠΑΟΚ στο Champions League. Πολύ γρήγορες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, ανανέωση σε όσους παίκτες ήθελε να κρατήσει και αναμονή για τις περιπτώσεις Σουμπίνιο και Τάτου που θα του ανεβάσουν το παιχνίδι στον μεσοεπιθετικό τομέα. Στόχος η πρόκριση στους ομίλους. Για να γίνει αυτό έχει κάνει το καθήκον του ο πρόεδρος δίνοντας στον προπονητή ένα καλό και αρκετά πλήρες ροστερ, μένει να κάνουν το καθήκον τους παίκτες και προπονητής ενώ λείπει και ένα ακόμα κομμάτι. Αυτό της τύχης που θέλουν να τους χαμογελάσει στην κλήρωση της 9ης Αυγούστου, αφού θα βρεθούν ξανά στους αδύναμους .Τα  δύσκολα πέρασαν με μια μίνι κρίση προς το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, ο Σπανός έμεινε και κράτησε τον Ατρόμητο σε υψηλό επίπεδο.

Τελευταίος και πιο ήσυχος από τους υπόλοιπους ο Ολυμπιακός που έχει εξασφαλισμένη θέση στην κλήρωση των ομίλων του Champions League. Θα βρεθεί στο 3ο γκρουπ και περιμένει μια ευνοϊκή κλήρωση με στόχο τον ίδιο των τελευταίων ετών. Την πρόκριση είτε στους 16 του θεσμού είτε μέσω της 3ης θέσης στους 32 του Europa League. Με την ηρεμία του πρωταθλητή αλλά και των μακρινών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων χτίζει σιγά σιγά το ρόστερ του για το οποίο μένουν αρκετές κινήσεις(προσθήκες-αποχωρήσεις) για να ξέρουμε το επίπεδο στο οποίο θα βρεθεί. Το πρωτάθλημα ξεκινάει σε 1 μήνα αλλά στον Πειραιά μάλλον υπάρχει εμπιστοσύνη στο ήδη υπάρχον υλικό και δείχνουν να μη βιάζονται.


Σε μια κρίσιμη χρονιά για τη συγκομιδή βαθμών(θα επανέλθουμε αναλυτικότερα) ελπίζουμε σε καλύτερη της περσινής παρουσίας με περισσότερες από δύο ομάδες στους ευρωπαϊκούς ομίλους το χειμώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου