Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Έλληνες-Ελλάδα-Καλό καλοκαίρι

Με το πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό ένιωσα μια μεγάλη επιθυμία να γυρίσω όσα περισσότερα μέρη μπορώ στον κόσμο. Από τότε βγήκα από τα σύνορα άλλη μια ολόκληρη φορά με το συναίσθημα να παραμένει αλλά τα ταξίδια να μένουν στα σχέδια πλέον. Αυτή η ανάγκη και θέληση δεν οφείλεται στην αποστροφή μου στα μέρη της χώρας που ζω, κάθε άλλο τη θεωρώ μια από τις ομορφότερες στον κόσμο.




Όπως υποστηρίζει και η διαφημιστική προώθηση του τουρισμού της χώρας μας, η Ελλάδα προσφέρει σχεδόν τα πάντα στον επισκέπτη της. Διαθέτει χιονισμένα βουνά, θεαματικά φαράγγια, εκπληκτικές διαδρομές πεζοπορίας και βέβαια τεράστια ακτογραμμή με φανταστικά μέρη και παραλίες.  Μια χώρα που όσο κι αν την έχεις ταξιδέψει δύσκολα έχεις φτάσει σε κάθε όμορφο σημείο της, κάτι θα σου ξέφυγε ,κάτι θα παρέμεινε κρυμμένο, κάπου δεν πρόλαβες να πας! Μια χώρα που κάθε καλοκαίρι και νέο προορισμό σε αποζημιώνει.

Όλα τα παραπάνω θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελούν ψευδαίσθηση που προκύπτει από την αγάπη για τη χώρα, αλλά μια αντικειμενική εικόνα. Οι κάτοικοι της χώρας από την πλευρά τους γνωρίζοντας τη δυναμική της προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν προωθώντας τον τουρισμό, άλλες φορές με τη φιλοξενία που αβίαστα πηγάζει από μέσα τους και άλλες με την κουτοπονηριά που διακρίνει τον έλληνα και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του τουρίστα.

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο με τις εικόνες η ανάδειξη της ομορφιάς της χώρας ή των πόλεων εξαρτάται από τους κατοίκους. Ο τρόπος που οι άνθρωποι φέρονται στην ίδια του την πόλη διαμορφώνει την τελική εικόνα. Μετά από 26 χρόνια συμβίωσης με τους έλληνες προσπαθώ ακόμα και σήμερα να τους ψυχολογήσω. Ο ίδιος λαός μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απογοήτευση και τη μεγαλύτερη χαρά, ικανός για όλα, αλλά -προσωπικά θεωρώ- βυθισμένος σε μια κοινωνική κρίση η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο πρόβλημα, πριν και την οικονομική κατάσταση. Τίποτε δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν εστίες εξαιρέσεων που δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Σε αυτή τη φάση δε θα εμβαθύνουμε στον έλληνα και τα χαρακτηριστικά του, θα τον αφήσουμε να απολαύσει το καλοκαίρι και να πάρει δυνάμεις για έναν ακόμα, όπως τα μέσα που μας βομβαρδίζουν με μιζέρια λένε, δύσκολο χειμώνα. Άλλωστε όπως λέει η διαφήμιση, η «φάση» είναι ελληνικό καλοκαίρι. Οπλιζόμαστε διάθεση και βουτάμε στην καλοκαιρινή Ελλάδα όπου κι αν είμαστε, εντός ή εκτός πόλεων, στη δουλεία ή στο εξοχικό, δεξιοί ή αριστεροί, ολυμπιακοί, παναθηναϊκοί, αεκτζήδες, παοκτζήδες, αρειανοί, ομιλίτες, ατρόμητοι, τριπολιτσιότες, ξανθιώτες, πανιώνιοι ή οτιδήποτε άλλο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου