Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Παναθηναϊκος, Ολυμπιακός ετοιμάζονται για παραμονή στην κορυφή

Την ώρα που τα φώτα πέφτουν πάνω στο ελληνικό μπάσκετ χάρη στην πορεία της Εθνικής Νέων που έδειξε ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από το νο.15 του draft Ανετοκούνμπο, ρίχνουμε μια μικρή γενική ματιά στις δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Με τον Παναθηναϊκό να πρωταγωνιστεί πλέον πάνω από 15 χρόνια έχοντας κατακτήσει 6 φορές την κορυφή της Ευρώπης και τον Ολυμπιακό μετά από μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να καταφέρνει αρχικά να συμμετάσχει σε 2 finalfour και μετά από ένα διάλειμμα να επιστρέφει με 2 back to back κατακτήσεις της Ευρωλίγκα, είναι φανερό ότι οι δύο ομάδες αυτές αποτελούν μεγάλες δυνάμεις για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.   


Σημείο κλειδί για τους πράσινους η αποχώρηση του Ομπράντοβιτς στο τέλος της περσινής χρονιάς μετά από την ήττα στους τελικούς από τον Ολυμπιακό του κουμπάρου του Ίβκοβιτς αλλά και τη συμμετοχή στο finalfour της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί παίκτες αποχώρησαν με τους Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή να μένουν για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ομάδας συνέχειας της ομάδας που όλα τα προηγούμενα χρόνια σάρωσε  την Ευρώπη με 6 κατακτήσεις και την Ελλάδα με συνεχόμενα πρωταθλήματα.  Προπονητής σε αυτή την προσπάθεια ο Πεδουλάκης που δε δίστασε να αναλάβει τους πράσινους στη θέση του κορυφαίου και αγαπημένου του κόσμου, Ζοτς. Ένας άνθρωπος που ένα χρόνο πριν έβαζε από την τσέπη του λεφτά για να κρατήσει ζωντανή την ομάδα που προπονούσε (το Περιστέρι με το οποίο είναι δεμένος) με χρόνια θητεία στο ελληνικό μπάσκετ, πήρε την ευκαιρία, έσκυψε το κεφάλι, έκλεισε τα αυτιά στους κριτές και πέτυχε το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας και σκούπα απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης ενώ αποκλείστηκε με 3-2 από τη Μπαρτσελόνα στην 8αδα της Ευρωλίγκα. Χρειάστηκε να προβεί σε πολλές αλλαγές στη διάρκεια της χρονιάς που άλλαξαν την ομάδα προς το καλύτερο μέχρι να καταλήξει σε αυτό που ήθελε και να δικαιωθεί στους τελικούς. Πάνω σε αυτό το ρόστερ χτίζει τη νέα χρονιά με Παππά, Γιάνκοβιτς, Φώτση, Μαυροκεφαλίδη να έρχονται και να δυναμώνουν το ελληνικό στοιχείο και Λασμέ, Διαμαντίδη, Γκιστ να ανανεώνουν. Έναν διαφορετικό παίκτη στη θέση του Ματσιούλις ψάχνει ενώ αποχαιρέτησε και το Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Λείπουν κάποια συμπληρωματικά κομμάτια αλλά πολύ νωρίς η ομάδα έχει έτοιμο πλάνο για να διεκδικήσει όλους τους τίτλους.

Το σημείο κλειδί για τον Ολυμπιακό ήταν αρχικά η ασχολία των αδερφών Αγγελόπουλων με το μπασκετικό τμήμα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες σπατάλες με τον ερχομό των Τσιλντρες, Κλέιζα ανάμεσα σε άλλους να κάνουν αίσθηση αλλά να μη φτάνουν στην κορυφή πέφτοντας πάνω στο μεγάλο αντίπαλο Παναθηναϊκό. Εκεί που άλλαξε η ιστορία ήταν στο τέλος της πρώτης χρονιάς των Ίβκοβιτς και Σπανούλη(ήρθε από τον μεγάλο αντίπαλο) στην ομάδα. Οι Αγγελόπουλοι απείλησαν να φύγουν, ευτυχώς για την ομάδα δεν το έκαναν, έριξαν το μπάτζετ, άλλαξαν λογική, έχτισαν πάνω στον Kill-Bill και στην καλή φουρνιά ελλήνων με την προσθήκη του Center τσέπης Κάιλ Χάινς και άλλων πολύτιμων ξένων κι όχι σταρ. Μετά τις πετυχημένες προσθήκες των Λο, Ντόρσεϊ το χειμώνα της σεζόν 2011-12 ακολούθησαν 2 κατακτήσεις της Ευρωλίγκας κι ενώ στην τελευταία χρονιά το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε ο Μπαρτζώκας που αψήφησε την εντονότατη κριτική, αντιμετώπισε με χιούμορ την ομοιότητα του(για τον κόσμο) με τον Μίστερ Μπίν  και απόλαυσε την επιτυχία του με εκπληκτικές εμφανίσεις στο finalfour του Λονδίνου, έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που σηκώνει Ευρωλίγκα και υπεραμύνθηκε των παικτών του για το στραπάτσο στους ελληνικούς τελικούς, ενώ δεν έκλαψε για τη φυγή του Χάινς και κοίταξε μπροστά με τις προσθήκες των Ντάντσον και Σίμονς. Με στόχο να αντιμετωπίσουν την αεροπορία του Παναθηναϊκού φαίνεται να κάλυψαν τα 2/3 των ψηλών οι ερυθρόλευκοι, κράτησαν τον ηγέτη τους Σπανούλη αλλά και τον υπερπολύτιμο Λο, έφεραν τον Πετγουεϊ που ξεχώρισε πέρσι στην Ελλάδα στη θέση του Άντιτς ενώ εκκρεμούν  2 προσθήκες, ενός ψηλού(Μπέγκιτς) κι ενός παίκτη σε ρόλο Γκετσεβίτσιους. Όπως και ο Παναθηναϊκός έτσι και ο Ολυμπιακός αρκετά νωρίς έχει έτοιμο πλάνο για τη νέα χρονιά.

Σε αυτό το σημείο η πώληση Παπανικολάου άλλαξε τα ερυθρόλευκα σχέδια αφαιρώντας από το ρόστερ έναν πολύτιμο παίκτη και προσθέτοντας στα ταμείο ένα ποσό ικανό να δώσει λύσεις.

Τα μπάτζετ μπορεί να πέφτουν αλλά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό μπάσκετ δε σταματάει να παράγει παίκτες που έχουν τα εχέγγυα να συνεχίσουν την παράδοση της χώρας στο άθλημα, οι δύο ομάδες στηρίζονται στο ελληνικό στοιχείο και εκμεταλλεύονται την αδυναμία των υπόλοιπων ομάδων να κρατήσουν αυτούς τους παίκτες.


 ΥΓ. Μεγάλη κουβέντα, το αποδυναμωμένο ελληνικό πρωτάθλημα που ακόμα και στη φτώχια του παρουσιάζει ανταγωνιστικούς αγώνες με 2,3 ομάδες λίγο πιο δυνατές αλλά αρκετά μακριά στην πραγματικότητα από τις 2 κορυφαίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου