Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η κρίση σε ρόλο (ποδοσφαιρικού και οικονομικού) manager

Σε ένα ποδόσφαιρο που ζούσε όπως το ελληνικό κράτος σε μια εικονική ευημερία, η παρουσία του οικονομικού πλάνου έμοιαζε για τους διοικούντες αχρείαστη. Δεν ήταν, αλλά η ευκολία με την οποία προσπερνούσαν τα οικονομικά τους θέματα ρίχνοντας τα κάτω από το χαλί, τους επέτρεπε να αδιαφορούν για το ρόλο του πλάνου αυτού. Όταν η φούσκα έσκασε, κάποιες ομάδες πνίγηκαν από τα χρέη έχοντας φτάσει στο απόλυτο αδιέξοδο, άλλες όμως αναγκάστηκαν να φτιάξουν ομάδα κάνοντας οικονομικές και μελετημένες κινήσεις. Ότι δεν έκαναν μόνες τους  οι ομάδες στα καλά χρόνια, ήρθε να το κάνει η κρίση.



Με την κρίση να χτυπάει και το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό που είδαμε είναι να καταργούνται οι μεταγραφές ,για τα μάτια του κόσμου, περιττών ξένων που γέμιζαν τα “roster”. Είδαμε να μην πληρώνονται πια υπεραξίες και να λιγοστεύουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού. Σίγουρα πρώτος παράγοντας για αυτό είναι ο οικονομικός. Το αντίκτυπο όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν έδωσαν το δικαίωμα σε έλληνες παίκτες να μπουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αξία τους. Και μπορεί η ποιότητα συνολικά να έπεσε, περισσότερο λόγω των μεγάλων προβλημάτων Αεκ και Παο(και Άρη) , σε αρκετές περιπτώσεις όμως μικρομεσαίων ομάδων οι γηγενείς κάλυψαν τα κενά των μέχρι πρότινος ξένων επιλογών.


Σίγουρο είναι ότι ο απότομος τρόπος που έγινε αυτή η αλλαγή ξαφνικά στο περσινό πρωτάθλημα έριξε στα βαθιά σε αρκετές περιπτώσεις κάποιους έλληνες παίκτες. Ενώ σε άλλες οι καλοί μικροί έλληνες δεν είχαν βοήθεια από πιο έμπειρους παίκτες ώστε να παρουσιαστεί ένα καλό σύνολο. Άλλη μια απόδειξη της έλλειψης πλάνου στο ελληνικό ποδόσφαιρο αφού όταν αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι, δεν είσαι έτοιμος να το κάνεις και σωστά. Φέτος οι παράγοντες θα είναι πιο έτοιμοι να ετοιμάσουν ομάδες που θα έχουν πιο ορθολογικό στήσιμο, πάντα στις επιταγές της κρίσης που απαγορεύει τα μεγάλα ανοίγματα και τα καράβια των ξένων.



Αυτό που πρέπει η κρίση να αφήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το κακό σκέλος, δηλαδή η αποδυνάμωση κάποιων μεγάλων  ομάδων και η αβεβαιότητα ανθρώπων που δε ξέρουν αν θα πάρουν τα λεφτά τους από διαλυμένες ΠΑΕ ή εισαγμένων σε διάφορα άρθρα. Υπάρχει και το θετικό σκέλος, ο διαφορετικός τρόπος δημιουργίας ομάδας. Δε χρειάζεται να σπαταλάς λεφτά για να φτιάξεις ένα καλό σύνολο, χρειάζεται πολύ δουλειά πριν καταλήξεις στις επιλογές και εμπιστοσύνη στο εγχώριο προϊόν. Η κρίση λένε πως είναι ευκαιρία για να προκύψει κάτι καλό αλλά στην πραγματικότητα η κρίση γίνεται ευκαιρία αν αντιληφθείς αυτά που σε διδάσκει. Το τι θα αποτελέσει η κρίση για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα το μάθουμε στην πράξη, αλλά το παρελθόν των ποδοσφαιρικών παραγόντων δε μας κάνει αισιόδοξους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου