Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Το θέμα της εβδομάδας! ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Η μεταγραφή

Κι αν μέχρι την Παρασκευή την παράσταση αυτή τη βδομάδα έκλεβαν οι νέοι του ελληνικού μπάσκετ, ο Κώστας Παπανικολάου με τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα κατάφερε να γίνει το πρώτο θέμα  αναγκάζοντας τον ισπανικό σύλλογο να πληρώσει ακριβά τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του Ολυμπιακού.


Κάθε είδηση μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικό τρόπο από τις διάφορες ομάδες συμφερόντων. Η περίπτωση Παπανικολάου δείχνει να ισορροπεί και στις τρεις που θα αναφερθούμε, τον ίδιο, την πρώην ομάδα του αλλά και τους οπαδούς της.

Για τον ίδιο τον παίκτη μοιάζει να πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, καθώς αποτελούσε ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδος, είχε καταπληκτική χημεία με συμπαίκτες και φιλάθλους και απολάμβανε μια μπασκετική σιγουριά και ευτυχία. Αυτό που του προσφέρεται τώρα είναι κατ’ αρχήν μια οικονομική επιβράβευση με ένα εκπληκτικό συμβόλαιο(στο οποίο δόθηκε βαρύτητα στις ρήτρες του NBA δείχνοντας ξανά ότι τον ενδιαφέρει η προοπτική), η μπασκετική αναγνώριση που κάθε παίκτης αναζητά και αυτά συνδυασμένα με μια ομάδα που του προσφέρει το ίδιο μπασκετικό επίπεδο σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα(το καλύτερο της Ευρώπης). Προφανώς και το δέλεαρ ήταν μεγάλο για τον Κώστα που από Κωστάκης δύο χρόνια πριν μετατράπηκε στον άνθρωπο που ξεσήκωνε το Σεφ, στον καλύτερο σουτέρ της χρονιάς στα τρίποντα και στον 6ο έλληνα παίκτη της Μπάρτσα. Με αυτά τα δεδομένα κι αφού μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό, παρότι ο ίδιος ο παίκτης έδειξε να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα,(ιδανικά θα έμενε στον Ολυμπιακό) προχώρησε στη μεταγραφή του.

Για την πρώην πλέον ομάδα του η απόφαση ήταν επίσης δύσκολη, αφού έχει υποστηρίξει μια οικονομική πολιτική που δεν ήθελε να διαταράξει με μια υπέρβαση με την οποία θα κρατούσε τον παίκτη, ενώ από την άλλη πρόκειται για έναν έλληνα παίκτη, βασικό και σημαντικό για την ομάδα. Τα λεφτά της Μπαρτσελόνα για την πώληση του παίκτη, το μεγάλο συμβόλαιο που θα έπρεπε να του δώσει για να μείνει αλλά και ότι σε ένα χρόνο ο παίκτης ήταν ελεύθερος(ενώ υπάρχει πάντα και το NBA) έκανε τον Ολυμπιακό να δώσει το οκ στη μεταγραφή. Χάνει πολλά αγωνιστικά και ψυχολογικά, κερδίζει οικονομικά με λεφτά που του επιτρέπουν να τον αντικαταστήσει με έναν εξίσου καλό παίκτη. Ουσιαστικά ο αντικαταστάτης και η απόδοσή του θα κρίνουν αν η κίνηση βγήκε σε καλό στην ομάδα, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να κρίνουμε. Με τα τωρινά δεδομένα και μιλώντας πάλι για επαγγελματικό αθλητισμό η ομάδα προχώρησε στην πώληση. 


Για τους φιλάθλους που είχαν λίγες μέρες πριν στο στόχαστρο τον Βασίλη Σπανούλη αν τολμούσε να πει ναι στα πολλά λεφτά των ξένων ομάδων και να μη μείνει στον Ολυμπιακό, η περίπτωση Παπανικολάου αντιμετωπίστηκε αλλιώς. Μιλάμε για έναν πιο νέο παίκτη και το πρώτο του τεράστιο συμβόλαιο κι όσο κι αν κόσμος δεν ασχολείται με τα οικονομικά υπάρχει κατανόηση. Η προοπτική του NBA στο οποίο πιστεύουν ότι δε θα αργήσει να πάει ο παίκτης αλλά και η παραμονή του Σπανούλη έκαναν τον κόσμο πιο μαλακό. Ο παίκτης αγαπήθηκε από τον κόσμο αφού με την απίστευτη ενέργεια που έπαιζε ξεσήκωνε τις εξέδρες με φάσεις σε άμυνα και επίθεση. Εννοείται ότι θα υπάρξουν οι ακραίοι που θα τα βάλουν με τον παίκτη και αυτοί που θα τα βάλουν με τη διοίκηση, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μεταγραφής. Οι υπόλοιποι, έχουν ένα λόγο παραπάνω να δουν ισπανικό πρωτάθλημα και Μπαρτσελόνα και σε πιθανή επίσκεψη στο Σεφ ένα 13ο παίκτη να χειροκροτήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου