Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πτώση για αποφυγή χρεών, μια επικίνδυνη μόδα

Νέα μόδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την ΑΕΚ(παλιότερα ο Ηρακλής) να δείχνει το δρόμο στα χρεωμένα σωματεία να βρουν την άκρη μια ώρα νωρίτερα και χωρίς να ψάχνουν τρόπους να ξεχρεώσουν υπαλλήλους, παίκτες, μάνατζερ, προπονητές και κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια της ατιμωρησίας δημιούργησαν υπέρογκα χρέη στις ομάδες και ο εύκολος τρόπος να τα ξεπεράσουν είναι η επανεκκίνηση.


Πρώτη στο χορό μπήκε η ΑΕΚ που μετά την πτώση της στη football league προτίμησε να «διαλυθεί» και να σβήσει τα χρέη της που της έκοβαν τα φτερά να παίξει στη football league2 και να ξεκινήσει την επιστροφή της καθαρή με στόχο να επιστρέψει εντός διετίας στη superleague και χωρίς χρέη πλέον να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της για να πρωταγωνιστήσει. Στοχεύει να το κάνει αυτό με νέο γήπεδο στη διάθεσή της και τους οπαδούς της αισιόδοξους μετά από πολλά χρόνια. Η επιστροφή του Μελισσανόδη στα δρώμενα της ΑΕΚ αλλά και οι σημαντικές θέσεις  που κατέχουν οι Μπάγεβιτς, Ζήκος, Δέλλας, Λυμπερόπουλος μαρτυρούν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα για την ΑΕΚ κι ας παίζει 2 κατηγορίες κάτω από εκεί που ανήκει. Όσο για τα χρέη, σβήνουν με τον κόσμο να χάνει(;) τα λεφτά του.

Τις τελευταίες μέρες Λάρισα και Κέρκυρα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο διαγραφής χρεών με τίμημα την πτώση προσωρινά στη football league2 ή τη συγχώνευση και ακόμα πιο ωραία τη συμμετοχή με καθαρή από χρέη ομάδα στη football league. Χωρίς χρέη τα λεφτά των μεγαλομετόχων δε θα πάνε πια χαμένα σε χρέη προηγούμενων χρήσεων αλλά στη δημιουργία ομάδων που ευελπιστούν σύντομα να πρωταγωνιστήσουν. Όταν ο Πηλαδάκης έφτιαχνε σε πείσμα πολλών γήπεδο για την ΑΕΛ δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη αλλά βλέποντας πως παίζεται το παιχνίδι είπε να ενστερνιστεί την ελληνική πρακτική και να διορθώσει τα λάθη του με αυτόν τον τρόπο.

Όσο συμπαθείς κι αν είναι οι ομάδες, τα κόλπο αυτό δε μοιάζει να σέβεται την ισονομία. Αυτό όμως λείπει έτσι κι αλλιώς από το ελληνικό πρωτάθλημα. Από την άλλη όμως βρίσκονται και οι άνθρωποι που χάνουν τα λεφτά τους. Λεφτά για τα οποία δούλεψαν και πρέπει να βρουν τρόπο να τα εισπράξουν. Εδώ ανοίγει ένα κεφάλαιο που αναμένουμε να ξεκαθαρίσει στο μέλλον, καθώς  θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Ως τώρα φαίνεται να εμπλέκονται τα φυσικά πρόσωπα που έβαζαν τις υπογραφές τους και να είναι αυτοί που θα βρουν το μπελά τους. Πόσο θα τους κυνηγήσουν αλλά και τις συνέπειες θα τις μάθουμε. Πάντως οι άνθρωποι που θα έπρεπε να μετράνε περισσότερο από τις εταιρίες-ομάδες χάνουν για την ώρα τα λεφτά τους.


Σε ένα κράτος που μόνο ότι λειτουργεί δε δείχνει οι παράγοντα κάνουν ότι θέλουν αφού δεν ελέγχονται από πουθενά. Και στο κάτω κάτω, η πιο απλή λύση θα ήταν όποιος διαλέξει το δρόμο της διάλυσης να ξεκινάει από την τελευταία κατηγορία εκεί στις γειτονιές, γιατί όπως και να το κάνουμε άλλο να είσαι 2 κατηγορίες μακριά από το στόχο σου κι άλλο 6. Θα το ξανασκεφτείς πριν ρίξεις το πιστόλι. Σαφώς υπάρχουν κι άλλες λύσεις, αυτό που λείπει είναι μυαλά να τα σκεφτούν και θέληση να τα πράξουν. Απλά σε άλλο ένα θέμα το ελληνικό ποδόσφαιρο αποδεικνύεται ξέφραγο αμπέλι. 

1 σχόλιο: