Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το Θέμα της βδομάδας! Sprint της ντόπας

Μετά τον Αμερικανό σπρίντερ Tyson Gay ήρθε η σειρά του τζαμαϊκανού Asafa Powell  να προστεθεί στη λίστα των αθλητών με θετικά δείγματα σε απαγορευμένες ουσίες. Ειδήσεις που δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στο σύνολο του κόσμου που παρακολουθεί έστω και επιφανειακά το στίβο και συγκεκριμένα τους αγώνες μικρών αποστάσεων.


Οι εκπληκτικές επιδόσεις και των δύο αθλητών στο παρελθόν, αλλά και η συμμετοχή τους στον τελικό των Ολυμπιακών του Λονδίνου κάνουν κατανοητό ότι πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Αν κάτι παραξενεύει τον πολύ κόσμο είναι ότι πιάστηκαν κι όχι ότι χρησιμοποιούσαν απαγορευμένες ουσίες. Αυτό για όλους είναι δεδομένο πλέον. Άλλωστε είναι γνωστές οι δηλώσεις αθλητών ότι «ντοπέ είναι αυτός που πιάνεται».

Το παρασκήνιο γύρω από τις υποθέσεις των αθλητών αυτών μπορείτε να το βρείτε σε αυτό το κατατοπιστικό  άρθρο ενός δημοσιογράφου που ασχολείται εκτενώς με το θέμα.

Με τον πρωταθλητισμό δυστυχώς να τείνει να γίνει συνώνυμο του ντοπαρίσματος η γεύση που μου αφήνουν οι αποκαλύψεις για αθλητές με θετικά δείγματα είναι περισσότερο μια αδικία. Σε ένα χώρο που όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και αυτό έχει πολλές φορές αποδειχθεί εκ των υστέρων (με αποκορύφωμα την κούρσα του 1988) μοιάζει άδικο για κάποιον να πιαστεί και να χάσει ένα μεγάλο τουρνουά. Για τους ίδιους τους αθλητές είναι ένα ρίσκο που παίρνουν γνωρίζοντας πως άλλες φορές οι ίδιοι ανέβηκαν θέση επειδή κάποιου άλλου η σειρά ήταν να πιαστεί.

Ότι η WADA βάζει κάποιους στο μάτι για δικούς της λόγους είναι και σε μας γνωστό τόσο από τη γνωστή υπόθεση των Ολυμπιακών της Αθήνας που οι ενοχλητικοί Κεντέρης-Θάνου έπρεπε να κάνουν στην άκρη αλλά και για ένα γενικότερο κυνηγητό από τότε και μετά, χωρίς θεατρικές παραστάσεις και σκηνοθετημένα ατυχήματα αυτή τη φορά από τους αθλητές μας.

Και η στιγμή όμως που ο αθλητής πιάνεται ντοπέ δε δείχνει να είναι το τέλος της καριέρας του αλλά ένα καμπανάκι να προσέχει τους συνεργάτες του. Ονόματα υπάρχουν και Ελλήνων, που πιάστηκαν, έμειναν λίγο έξω και τώρα πρωταγωνιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλος ένας τζαμαϊκανός πρωταγωνιστής, ο Μπλεικ. Έβαλαν μυαλό, δε ξαναέπιασαν αναβολικά στα χέρια και απλά και ανθρώπινα τα καταφέρνουν;; Εσείς τι πιστεύετε;;


Σίγουρα η λύση του προβλήματος είναι δύσκολη και τα συμφέροντα πολλά, οπότε προβλέπεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υποκρισία των ελέγχων που κατά καιρούς θα εκθέτουν μεγάλους αθλητές χωρίς να εκπλήσσεται κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου